Bir çok kişi sıfırdan bir şirket kurmak yerine, mevcuttaki bir işletmeyi devir alıp oturmuş müşteri ve düzenleri ile işine devam etmek istiyor. Şirket devir işlemleri çok kolay olsa da bir takım ayrıntılara gitmeyen acemi girişimciler maalesef hüsrana uğrayacağı bir teşebbüste bulunabiliyor.
Şirket devir almak isteyen kişiler maddi ve manevi zararlara uğramaması için küçük tavsiyelerde bulunacağımız yazımızı incelemeye başlayalım.
Şirket Devir alırken Nelere dikkat etmeliyiz?
Şirketin yaşı, faaliyet alanı,hukuki sorumlulukları, aktif ve pasiflerinin doğru analiz edilerek incelenmesi,yeteri kadar karlılık durumunun olup olmadığı ve işletme giderleri gibi onlarca parçayı birleştirerek şirketler analiz edilmelidir.
Şirketin Yaşı faaliyet alanı
Kimse yeni kurulmuş bir firmayı devir almak istemez, Çünkü geriye dönük mali tablosunu, şirketin bilinirliğin müşterilerin verdiği değeri hiç birini inceleyemezsiniz. Şirket devir alınmadan önce şirketin yaşını öğrenmek bu sebeple çok önemlidir. Faaliyet alanında ise önemli durum bazen şirketler aldıkları bir kaç iş dolayısı ile mali tabloları çok yüksek gözükebilir veya mevsimlik işlerden dolayı belli bir dönem iyi kar ediyormuş gibi görünebilir tam işlerin kesileceği aylarda siz devir alıp aylarca bu işin size vereceği psikolojik baskılar yüzünden motivasyonunuzu kayıp edebilirsiniz.
Cirodan daha çok Karlılık durumu önemli!
Bazı işletmeler aşırı ciro yapıyor gibi gözükse de bazen, kira gideri, personel gideri, vergiler gibi yükümlülükleri topladığımızda karlılık oranı çok düşük olabiliyor. Bu sebeple cironun ne kadarı kar ne kadarı gider takip edilmeli. Bazen bağlanan sermaye ile kazanılan para sizi kurtarmayabilir. Unutmayın bağlanan paranın zaman değeri de çok önemli.
Şirketin hukuki sorumluluklarını iyi analiz edin
şirket karlı olabilir, belki de devir eden kişi gerçekten karlı bir işletmeyi işten sıkıldığı için veya benzer farklı bir sebepten dolayı işletmeyi devir ediyor diyelim. işletmenin devletten aldığı desteklerin süresi dolmamış olabilir ve bu bedeli siz firmayı devir alan kişiye vererek devlete karşı yükümlülük altına giriyor olabilirsiniz. Kosgeb gibi kuruluşlar verdiği desteği firma kurucularından istese de LDT şirket gibi sermaye sorumluluğu işletmenin öz sermayesi olan firmalar bu konuda iyi araştırmaya alınmalıdır.
Firma sahipleri Neden şirketi devir eder?
Unutmayın, Ülkemizde devir edilen işletmelerin büyük bir bölümü yeterince kar edemediği için devir oluyor. özellikle küçük meblağlarda devir olan bakkal,kasap gibi işletmeler büyük ölçüde Yeteri kadar kazanamamak yüzünden işletmelerini devir ederler.
Anlayacağınız işletme devir alırken kılı kırk yarmalı, hep bir kaç şüphe ile yaklaşmak gerekiyor. unutmayın çok iyi kazandıran işletmeler kolay kolay devir edilmez. şirket sahibi en fazla çok kar eden bir firma ise, profesyonel yönetici atar şirketi uzaktan takip eder.
şirket devir almak isteyen kişiler konu altından yorum yaparak sorularını sorabilirler.