Trüf mantarı yetiştiriciliği Nasıl yapılır

tarafından
1722
Trüf mantarı yetiştiriciliği Nasıl yapılır

Son zamanların en çok merak edilen mantar türleri arasında yer alan Trüf mantarı hem maliyet açısından ucuz olması, hem de satış olarak büyük kar bırakmasından dolayı ticaretle uğraşanların ilgi odağı haline geldi. Bu yüzden de sizlere buradan bugün Trüf mantarı hakkında merak ettiğiniz bütün detayları en ince ayrıntısına kadar açıklamak istiyoruz.

Trüf mantarı yetiştiriciliği yapmak isteyenlere vereceğim en önemli tavsiyeyi en önce vermek istiyoruz. Aslında bu öneri sadece Trüf mantarı yetiştiriciliği yapan kişilere değil, herhangi bir üretim alanında hizmet vermek isteyen kişilere olacaktır. Yapacağınız işi iyice araştırın, bu işi İnternet üzerinden okuduğunuz biri iki yazılı ve görsel ile işe girişip sermayenizi hiç etmeyin. Bu işi olumlu yönde başaran ve olumsuz girişim başarası yaşayan kişileri inceleyin. İşe tam manası ile başlamadan önce çok minik üretimler yapıp pazarlama çalışın. Üretimin kalitesini kontrol edin. En kaliteli ve verimli üretimi nasıl yapacağınızın araştırmasını yapın. Araştırma aşamanız gerekiyorsa 1-2 yıl sürsün ki ilerleyen safahatlar da başınız ağrımasın. Zaten bu tarz üretim işleri ile başarı yakalayanlara dikkat ederseniz hep işe çok küçük sermayeler ile başlayıp, kademeli olarak büyüdüklerini görürsünüz. 

Ülkemizde yetişmesi son derece uygun olan halk arasında domalan mantarı olarak da bilinen Trüf mantarının özellikle gurme yemeklerinin artık vazgeçilmezleri arasında olması fiyatının piyasalarda giderek artmasına neden olmuştur. Bu yüzden de Trüf mantarı yetiştiriciliği ile ilgili olarak aklınıza takılan bütün soruların cevaplarını buradan tek tek açıklamak istiyoruz.

trüf mantarı faydaları

Yemeklerin vazgeçilmezleri arasına girdi

Başlı başına yemeği de yapılan Trüf mantarının aynı zamanda yemeklerde ayrı bir tat olması için baharat kıvamında da kullanılması günümüzde giderek yaygın hale gelmektedir. Gurme yemeklerinde özel karışım ile hazırlanan bu mantarın aynı zamanda sos olarak kullanılması da Trüf mantarının ülkemizde ki yerinin giderek değer kazanmasına neden olmaktadır.

Trüf mantarı yetiştiriciliği

Ticari değerinin çok yüksek olması ve yetiştirilebilmesinin son derece kolay olmasından dolayı Trüf mantarı yetiştiriciliği yapmak kolaydır. Bu işe başlamak isteyenlerin aynı zamanda çok fazla maliyet gerektirmeden bu işe girme durumlarının da söz konusu olduğunu sizlere açıklayalım. Ortalama olarak 15 Bin ile 20 Bin TL arası bir maliyet işe bu işe başlayarak çok ciddi gelirler elde edebilir ve ticari alanda büyük başarı yakalayabilirsiniz.

Trüf mantarı yetiştiriciliği ile ilgili örnek vermek gerektiği zaman 5 dönümlük bir arazi üzerinde yetiştirme işlemine başladığınız zaman ortalama maliyet olarak 15 Bin TL civarında gideriniz bulunabilir. 15 Bin TL giderin yıllık olarak olduğunu da belirtelim. Verimli bir Trüf mantarı sezonu geçirdiğiniz zaman ise ortalama olarak elinize geçecek olan paranın 40 Bin TL ile 60 Bin TL arasında değişkenlik göstereceğini sizlere belirtelim. Tabi bu belirttiğimiz rakamların daha da yüksek olmasının tamamen sizlerin elinde olduğunun altını çizmek istiyoruz. Özellikle de bu işe yeni başlayanlar için çok ciddi bir kar oranı bulunan Trüf mantarı yetiştiriciliğinin diğer detayları hakkında bilgiler sunmak istiyoruz.

Domalan mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır?

70’e yakın çeşidi olan bu mantar türünün özellikle besin kaynağı olarak içerisinde bulunan değerlerin çok yüksek olması mantara olan talebin her geçen gün artmasına neden olmaktadır. Afrodizyak etkisi de bulunan Trüf mantarının nasıl yetiştirileceği konusunda aklınıza takılanlara buradan hep birlikte bakmak istiyoruz.

Mantarın yetişme koşullarının bulunması için toprağın 5 ila 20 santim alında bulunması Trüf mantarı için yeterli sayılacak bir durumdur. Bu yüzden de genellikle meşe ağaçlarının bulunduğu bölgelerde yetişen bu mantar türü için mutlaka ekimin meşe ağaçlarının hemen yanına ekiminin yapılması uygun görülmektedir. Ülkemizde genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde daha verimli bir şekilde yetişen Trüf mantarı türünün özelikle de İspanya, Portekiz ve İtalya’da çok ciddi yetişme alanları bulunmaktadır.

Yaz aylarında yoğun yağış alan bölgelerde özellikle de Doğu Karadeniz bölgesinde de yetiştirilmesi mümkün olan Trüf mantarının yaz aylarının kurak geçtiği zamanlarda kuruma riskinin bulunduğunu da ayrıca belirtmek istiyoruz.

trüf mantarı nerede bulunur
trüf mantarı kilosu kaç para

Trüf mantarı fiyatları ne kadardır?

“Kara Elmas” olarak adlandırılan bir mantar türü olan Trüf mantarının kalitesine göre fiyatının da değişkenlik gösterdiğini belirtelim. Özellikle fiyatlarının KG başına 700 TL ile 10 Bin TL arasında değişkenlik göstermesinden yola çıkarak aslında neden “ Kara Elmas “ denildiğine hak verebilirsiniz. Ülkemizde çok nadir olarak yetişen Trüf mantarları arasında beyaz olan Trüf mantarının kilosunun 25 Bin Dolara kadar alıcısının bulunduğunu da ayrıca siz değerli okurlarımıza belirtmek istiyoruz. Trüf mantarı arasında en pahalısı olan bu beyaz mantarın yetişmesi için yazın bile nemli havanın bulunması şartının olduğunu belirtelim. Özellikle de Antalya ve civarında bulunan yörelerde yetiştirilmesi son derece uygun olan bu mantar türü için çok ciddi çaba sarf etmeniz gerekmektedir.

Trüf mantarı faydaları nelerdir?

Omurilik hastalarının şifa kaynağı olarak gösterilen Trüf mantarı özellikle içerisinde bulundurduğu besin değerlerinin çok zengin olması ilaç firmalarının bu mantar türü üzerine yönelmesine de neden olmaktadır. İçerisinden etten daha fazla protein barındıran bu mantar türünün özellikle de kolesterolü düşürücü etkisinin de bulunduğunu ayrıca belirtmek istiyoruz.

Trüf mantarı yetiştiriciliği devlet desteği nasıl alınır?

Tarım ve Orman Bakanlığının son yıllarda Trüf mantarı yetiştirme konusunda vatandaşlarımıza açmış olduğu devlet desteğine çok ciddi talebin olduğunu belirtelim. Özellikle Tarım Bakanlığının açmış olduğu eğitim programlarına katılarak sizlerde devletten hibe destek kredi alarak Trüf mantarı yetiştiriciliği işine rahatlıkla girebilirsiniz.

Trüf mantarı yetiştirilmesine başlamak için devletin sizlerden istediği bazı şartlarını yerine getirmeniz durumunda Trüf mantarı yetiştiricisi olarak sizlerde işlemlerinize başlayabilirsiniz. Bunun için ortalama olarak devletin 50 Bin TL’ye kadar hibe kredi desteği sunduğunu belirtelim.

Trüf mantarı devlet desteği nasıl alınır?

Devlet mantar türüne bakmaksızın Tarım bakanlığının yürütüğü destekleme projesi ile bu tarz projeleri olan kişilere destek sağlamaktadır. Fakat mantar yetiştiricileri içinde bilinen en çok destek alanlar istiridye mantarı ve trüf mantar yetiştiricileri gelmektedir.

Trüf mantarı diğer mantar türlerine göre daha değerli bir mantardır. Verimli üretim yapan üreticilerin kar marjı oldukça iyidir. Trüf mantarı fiyat olarak pahalı olmasına rağmen piyasada fazla bu işi yapan kişi yoktur. Pazarda her zaman müşterisini bulur. Mantar yetiştiriciliği kırsal alanları kalkındırma projesi kapsamına alındı ve devlet tarafından teşvik edilen yetiştiricilik alanları içine girdi.

Destek 50 bin türk lirasına kadardır. 100m2 alanda 15-20 ton yıllık üretim yapılması şartı aranmaktadır. Teşvik miktarı yeterli gelmeyen kişiler üzülmesin ziraat bankası çiftçiyi desteklemek için hibe edilen tutarın 3 misli kadar kredi desteği sağlamaktadır. Yani kredi ile birlikte toplanan toplam sermaye 200 bin civarını bulabilir.

Trüf mantarı yetiştiriciliği şartları

  • Yetiştirme alanı olarak en az 100 M2 alanın bulunması gerekmektedir.
  • Sistem olarak ise Trüf mantarı yetiştirmek için raylı sistemin kurulması gerekmektedir.
  • 1 yıllık üretim için yeterli olacak 15-20 rekoltenin de Trüf mantarı yetiştiriciliği kredisi alınmasında istenilen şartlar arasında olduğunu belirtelim.
  • Kurulacak olan sistem içerisinde vantilatör sistemi,
  • Aspiratör sistemi,
  • Sırt pompası sistemi,
  • Higrometre sistemi,
  • Termometre sisteminin bulunması gerektiğini özelikle açıklamak istiyoruz.
  • Trüf mantarı dışında devletin şapkalı mantar ve istiridye mantarı içinde bu şartları istediğinin altını çizmek istiyoruz.

TKDK Mantar desteği

TKDK kırsal bölgeleri kalkındırmak için kurulmuş bir sistemdir. 42 ili destekleme kapsamına alan program mantar dahil bir çok alanda destek sunmaktadır. TKDK mantar desteği maksimum 30 bin liradır ve yapılan harcamanın %50’ini kapsamaktadır.

ipad programında destek almak isteyen kişilerin aşağıdaki resimde bulunan illerde yatırım yapıyor olması gerekmektedir.

TKDK teşvik

Trüf mantarı ne zaman bulunur?

Özellikle yaz aylarının yoğun yağışlı geçtiği yerlerde 1 ay içerisinde toplanması gereken Trüf mantarının Temmuz ve Ağustos aylarından sonra rahatlıkla bulunması mümkündür. Ancak bunun için belirttiğimiz dönem içerisinde mutlaka yaz aylarının nemli ve yağışlı geçmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Aksi durumda kuru ve nemsiz geçen dönemler içerisinde Trüf mantarının yetişme koşulları yerine gelmeyeceğinden dolayı kuru bir şekilde kalacak olması mantarın oluşmasına engel olacaktır.

Trüf mantarı festivalleri

Trüf mantarı Dünya çapında son yıllarda çok yaygın olarak tüketildiğinden dolayı özellikle de Avrupa ülkelerinde festivalleri yapılan bir mantar türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

İtalya’da çok sık yetişen bu mantar türünün Kasım ayının ortalarında Alba kentinde festivalleri yapılmaktadır.

İtalya’nın özellikle beyaz Trüf mantarı yetiştiriciliğinde %25 etkisinin olduğunu düşündüğümüz zaman San Minito bölgesinde çok önemli bir festivale ev sahipliği yaptığını belirtmek istiyoruz.

Ekim ve Kasım aylarında Gurme festivalleri arasında ilk sıralarda yer alan Emillia Romanga festivali de Trüf mantarı yetiştiriciliği konusunda oldukça önemli bir konuma sahiptir. Bunun içinde bu bölgeye belirttiğimiz ay içerisinde giderek bu festivallere katılma şansını yakalamış olabilirsiniz.

Drodogne yakınlarında da özellikle Ocak ve Şubat aylarında festivali yapılan Trüf mantarının festivaline gitmeniz gerektiğini ayrıca belirtmek istiyoruz. Burada yapılan festivallerde eğitimli köpeklerin festival alanına götürülmesinden sonra köpeklerin toprak altında bulunan Trüf mantarlarını bulması sağlanmaktadır. Oldukça eğlenceli görüntülere sahne olan bu festival Ocak ve Şubat aylarında yapılmaktadır. Trüf mantarı yetiştiriciliği hakkında içerikler sunmaya çalıştığımız konumuzun sonuna geldik. Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyip de alternatif ürünleri merak ediyorsanız, www.iyifikir.gen.tr/kultur-mantari-yetistiriciligi-yapmak isimli konumuzun bağlantısına tıklayarak okumanızı öneriyoruz. 

Mantar yetiştiriciliği üzerine konumuzda yazmayan ve daha fazla almak istediğiniz bilgi varsa lütfen konu altıdan yorum yazınız.