Dükkan yeri seçimi için dikkat edilmesi gerekenler

tarafından
1556
Dükkan yeri seçimi için dikkat edilmesi gerekenler

Dükkan açma kararı verip de dükkan yeri arayışına geçen kişiler için, basit ama tecrübe ile sabitlenmiş çok önemli önerilerin verileceği makale buluyorsunuz. Dükkan yeri seçimi bazı işletmeler için hayati önem arz eder. Yanlış tercihler çok karlı olabilecek işletmeleri bile zor duruma sokup ticari hayatlarına devam etmemelerine neden olabilir. Bu sebeple dükkan açmak isteyen kişilerin bu aşamaya geldiklerinde neler yapmaları gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

Dükkan seçimi yaparken bir kaç ana başlıkta inceleyeceğiz Bölge seçimi (lokasyon) ,Demografik yapı incelemesi ve Bütçe analizi yaparak iyi değerlendirilmeli. Bunlardan birinin tercihini yanlış yapılırsa karşılanılması zor zararlar edilebilir.

Dükkan yeri seçiminde Nokta ve bölge seçimi önemli

Dükken yeri seçimi yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken şey, bölge ve dükkanın bulunduğu noktadır, bazen aynı sokaktaki işletmelerin rayici birbirinden farklı olabilir. Ayrıca Bölge seçimi de aynı şekilde önemlidir, Taşımadan tutun da birden fazla konuda zor duruma düşmemek için çok iyi nokta belirlenmelidir.

Bu iki seçimi yaparken yaptığınız işin önemi vardır. Örneğin; Nokta seçimi yaparken Börek satışı yapan bir işletme açmayı düşünüyorsanız, Sabahları işe giden kişilere hitap ediyorsunuz demektir. Çalışanlar genellikle evden çıkarken erken kalktıkları için evde bir şey yemek istemezler ve dışarıdan alacakları börek,poğaça gibi ürünler ile öğle yemeğine kadar idare etmek isteler. Bu kişiler Toplu taşıma araçları ile iş yerlerine ulaştıklarını düşünürsek, çok nadir kişiler otobüsten inip de sevdikleri bir börekçiye gidip böreğini alıp tekrar otobüse biner. Yani börek işi yapmak isteyen firma yoğun otobüs duraklarının yanına veya Çevresinde okul gibi müşteri sirkülasyonun yüksek olduğu yerleri seçerse çok daha fazla iş yapar.

dükkan yeri seçimin önemi

Ayrıca Dükkan yeri seçiminde yukarıda da yazdığımız üzere aynı sokakta ki rayiç bile değişebilir. Her açıdan görülebilen, Teşir  alanı fazla ve insanların çok rahat ulaşabileceği nokta olan işletmeler tercih edilmelidir. Kira fiyatları diğer işletmelerden biraz fazla olsa da o işletmeyi tercih etmek yapacağınız ciroyu artıracaktır.

Dipnot: Perakende ve gıda satışı yapılıyor ise; Seçeceğiniz dükkan düz ayak dükkan olması çok önemlidir. Müşteriler basamak çıkmayı sevmez, bu basamak sayısı 3-4 basamak olsa bile, farkında olmadan basamak olmayan işletmeleri tercih ederler.

Dükkan yeri araştırmasında Bölge seçimi

Bölge seçimi yaparken, Sevkiyat, müşterinin size ulaşma güçlüğü, Nufus yoğunluğu ve demografik yapı incelenerek doğru tercih yapılabilir. Örneklemeler ile daha kolay anlatabiliyor olduğumuz için; Kargo şirketi kurmak istediniz ve çarşının en yoğun olduğu ve yaya trafiğine kapalı insanların sizi çok rahatlıkla görebileceği bir dükkan seçtiniz diyelim, Müşteriler size çok fazla uğruyor ve Nerdeyse bölgenin en çok müşteri alan kargo firması haline geldiniz fakat siz araçlarınızı işletmenizin önüne kadar getiremiyor ve organizasyonu yapamıyorsunuz, bu sebeple işler aksıyor ve müşteriler memnun kalmıyor böyle ir işletmenin ömrü ve yaptığı iş sizce uzun sürer mi? Açacağınız kargo şirketini çok iyi sevkiyat yapabileceğiniz ir noktaya taşımalı, Araçların her an bölgeye serpiştirebileceği, rahat çalışılabilecek bir dükkan olmalı. Tüm bunların yanında da müşteriler size ulaşmalı, onların ulaşamadığı yerde siz zaten sürekli hareket halinde araçlarınız olduğu için müşterinin ayağına kadar gidip ürünlerini onlardan teslim alabilirsiniz. Unutmayın işletmelerde doğru yapılmayan dükkan yeri seçimi bazen iflasa bile götürebilir.

Nüfus yoğunluğu ve Müşterinin işletmeye geliş mesafesi

Bölgedeki popülasyon ve yoğunluğu, yeni bir dükkan için en önemli kıstas olsa da sunulan hizmet ve ürün yelpazesine göre hedef kitlenin de en şeffaf şekilde belirlenmesi gerekiyor. Sadece nüfus çoğunluğuna göre yapılan lokasyon seçimleri zarar edecek sonuçlar doğurması olasıdır. Bu nedenle nüfus büyüklüğünün yanında hanelerin alışveriş alışkanlığını ve hane yapılarını incelemek de gerekiyor. Bölgede insanlar ne şekilde yaşıyor, yaşam tarzları nedir bu konular çok iyi analiz edilmeli. Aksi halde çok yoğun nüfusa sahip bir doğru kitleye hizmet vermediğiniz için zarar edersiniz. ” Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz” ata sözü de muhtemelen bu şekilde hatalı tercih yapan bir işletmeci yüzünden ortaya atılmıştır.

Dükkan yeri seçimi Bütçe analizi

İşletmeler yaptıkları işin sürekliliğini yakalamak istiyorsa sermayesinin kaldırabileceği kadar işlere girişmeli, kısacası ayağını yorganına göre uzatarak işletmeyi kurmalıdır. Hiç bir işletme kurulduğu günden itibaren süper iş yapmaya başlayamaz. Belki müşterilerin firmayı tanıması aylar alabilir, bu süre zarfında işletme ayakta kalmalı ve en iyi hizmeti vermelidir.

Dükkan yeri seçiminde bütçe analizi yaparken işletme bu konuları şiddetle ciddiye almalıdır. Hatta sanki 6ay 1yıl hiç gelir elde etmeyecek düşüncesi ile hareket etmeli ve Kasadan işletmenin masraflarını karşılayabilecek güce sahip olmalıdır. Aksi taktirde açılıp da bir kaç ay sonra kapanan işletmelere yeni birisi eklenmiş olunur.

Sonuç:

Dükkan yeri seçimi işletme için hayati önem arz eder, Yukarıda verdiğimiz bilgiler yüzeysel dir. Her girişimci açacağı işletme türüne göre bir analiz yapması şarttır. Yukarıda yazdıklarımız işletmelerin dükkan yeri seçimi yaparken girişimciyi küçükte olsa aydınlatmak için yazılmıştır.

Geleceği düşünün.

İşletmenizi 5 yıl içinde nerede gördüğünüzü hayal edin. Öngörülebilir gelecek için işinizi büyütmeyi hedefliyorsanız, büyümek için yeriniz olduğundan emin olmak istersiniz.

Son olarak dükkan açmak isteyen kişiler için hazırlanan aşağıdaki yazıları da okumanızı öneririz.

  1. Dükkan açmak için basit öneriler
  2. Dükkan açmak için kredi seçenekleri
  3. Hala hangi işi yapacağına karar veremeyenler için de iş fikirleri kategorimizi ziyaret etmenizi öneriyoruz.