Şahıs şirketi Nasıl kurulur? Maliyeti Ne?

tarafından
1426
Şahıs şirketi Nasıl kurulur? Maliyeti Ne?

Limited veya Anonim şirket kurma gücünüz yoksa en kolay kurulacak şirketler arasında şahıs şirketi kurmak birinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde şirket kurma konusunda Anonim ve Limitede göre daha kolay olan şahıs şirketi kurma aşaması hakkında merak edilen detayları sizlere buradan açıklamak istiyoruz.

Öncelikli olarak şahıs şirketi ile ilgili merak edilen bütün detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Şahıs şirketi nedir?

İlk olarak şahıs şirketi konusunda bilgisi olmayan ziyaretçilerimiz için bu bilgileri açıklamak istiyoruz. Birey olarak kurma şansınızın olduğu bu şirket türüne şahıs şirketi denmektedir. Anonim şirketlere ve Limited şirketlere göre daha küçük yapı da olan bu şirketi kurmanın belirli aşamaları bulunmaktadır. Bu belirttiğimiz iki şirkete göre kurulumu daha kolay şahıs şirketini kurarak sizlerde iş hayatınıza kolayca atılabilirsiniz. 

Şahıs şirketlerinin sermayeleri, kişinin tüm mal varlığı ile sorumluluğu vardır. Oluşabilecek bir ticari iflasta kişinin tüm mal varlığına el koyulabilir.

Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan aşamalar

Şahıs şirketi Nasıl kurulur?

Kurulum aşamasında gerekli olan bazı belgelerin bulunduğunu belirtelim. Bu belgeleri isterseniz kendinizde toplayabilirsiniz, isterseniz muhasebeci aracılığı ile de gerçekleştirme şansınız bulunmaktadır. Toplanan bu belgeleri şirketi açacağınız ve bağlı bulunacağınız vergi dairesine götürerek buradan başvuru yapma şansınız bulunmaktadır. Ancak bu işlemleri siz eğer ilk defa yapacaksanız bu biraz zamanınız alabilir, belirli bir ücret karşılığında muhasebeci aracılığı ile yapmanız sizlere zaman kazandıracaktır.

Şahıs şirketi kurmak için ödenecek olan ücretler nelerdir?

Şahıs şirketi kurmak istediğiniz zaman ortalama olarak cebinizden çıkacak olan ücretlerin toplamının 1000 TL civarında olduğunu belirtelim. Bu rakamın bulunduğunuz ile göre ve açacağınız iş yerine göre farklılık gösterme durumu söz konusudur. Bu yüzden de net bir rakam belirtmek yerine sizlere ortalama bir rakam belirtmek istiyoruz.

Aynı zamanda cebinizden çıkacak ücretler için bazı ekstra giderlerin de bulunması mümkündür. Bunun için yapacağınız iş ile alakalı olarak ticaret odasına yaptıracağınız kayıt için farklı bir ücret, esnaf ve sanatkarlar odası için farklı bir ücret ve buna benzer kayıt olacağınız odalar için farklı bir ücret ödeme durumunuz söz konusu olmaktadır. Bu kayıtların belirttiğimiz rakamların içerisinde olmadığını belirtmek istiyoruz. Bu konuda en net bilgiyi almak için muhasebeci ile iletişime geçmeniz sizlerin daha net bilgi almanıza yardımcı olacaktır.

Şahıs şirketi gelir dilimleri

Yoğun ticaret hacmi olacak kişiler şahıs şirketi kurması durumunda daha fazla vergi ödeyebileceğini unutmayın. Şahıs şirketleri vergi dilimleri biraz daha fazladır. Diğer şirketlere göre gelir dilimleri biraz daha yüksek olan Şahıs şirketinin gelir dağılımına ve ödenmesi gereken vergi dilimlerine hep birlikte bakalım.

Gelir dilimi dağılımı ve vergi oranı

18 Bin TL’ye kadar olan kazançlarınızda ödemeniz gereken vergi oranının %15 olduğunu belirtelim.

40 Bin TL’lik gelirinizin 18 Bin TL’si için 2.700 TL fazlası olması durumunda vergi oranı olarak devlete ödemeniz gereken oran %20’dir.

98 Bin TL’nin 40 Bin TL’si için 7100 TL fazlası olması durumunda ödemeniz gereken vergi oranı %27 olurken,

98 Bin TL’den fazlası için 98 Bin TL’sinin 22.760 fazlası için ödemeniz gereken vergi oranı %35 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan belgeler

  • Öncelikli olarak bu konuda vergi dairesinden veya İnternet üzerinden başvuru formunu alıp, doğru ve tam bilgiler ile doldurmanız gerekmektedir.
  • Şahıs şirketi kuracak olan kişinin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının yer aldığı Nüfus Cüzdanı suretinin bulunması gerekmektedir.
  • Aynı zamanda Şahıs şirketi kuracak olan kişinin ikamet ettiği yeri gösteren 2 adet ikametgah belgesi de bulunmalıdır. Bunu E-devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde temin edebilirsiniz.
  • İmza beyannamesi bunu da noterden 60 TL karşılığında alabilirsiniz.
  • Şahıs şirketi kurmak için işlerinizi yürütecek olan muhasebeciniz ise bunun için notere vereceğiniz vekalet ücretinin de 150 TL civarında olduğunu belirtelim.
  • Şahıs şirketi kurmak istediğiniz yerin yani iş yerinizin kira olması durumunda, kira kontratının bulunması gerekmektedir, eğer size ait ise de tapunun yanınızda bulunması gerekmektedir.
  • Kira kontratı olacak iş yeri için kira bedeline göre düşük bir oranda damga vergisinin de ödenmesi gerekmektedir.
  • Şahıs şirketi açacağınız yerde eğer yazar kasa işlemi gerekiyorsa onun içinde ortalama olarak 1500 TL civarında ayrı bir ücret ödemeniz gerekmektedir.
  • Ticaret odası kayıtları içinde aynı şekilde ortalama olarak cebinizden çıkması gereken rakamın 1500 TL civarında olduğunu belirtmek istiyoruz.
  • Kaşe vergisi olarak 15 TL civarında bir rakam ödemeniz gerekmektedir
  • Son olarak ise Şahıs şirketinize ait olacak olan fatura ve tahsilat makbuzu gibi belgeler için de 300 TL civarında bir ücret ayırmanız gerekmektedir.

Bu belirttiğimiz rakamların 2019 yılı içerisinde geçerli olduğunu ve rakamların her yıl farklılık göstereceğini unutmayınız.

Şahıs şirketini kurmanın en önemli avantajı olarak sizlere düşük muhasebe ücretinin yanı sıra kademeli vergi ücretinin olduğunu da belirtelim.

Dezavantajı olarak ise artan gelirlerle birlikte vergi oranları da Şahıs şirketlerinde giderek artış göstermektedir. Bu detayları da göz önüne alarak Şahıs şirketi kurmak için çalışmalarınıza başlayabilirsiniz.

Şahıs şirketi ile Sermaye şirketleri arasındaki farklar

Sermaye şirketleri anonim şirketler, LTD ŞTİ. , Kollektif şirket, ve Sermayesi paylara bölünmüş şirketlerdir.

  • Sermaye şirketleri ile şahıs şirketlerini birbirinden ayıran en büyük kurumların sorumluluğudur. Şahıs şirketlerinde iflas gibi durumlarda kişi tüm mal varlığı ile sorumludur. Sermaye şirketlerinde ise sadece koymuş oldukları mal varlıkları kadar sorumluluk taşırlar.
  • Şahıs şirketlerinin ortakları gerçek kişiler olmalıdır. Sermaye şirketlerinin ortakları gerçekte olabilir, Tüzel kişilik de olabilir.
  • Gelir vergisi açısından şahıs şirketlerinin ortakları gelir vergisi yükümlülüğü taşır, Sermaye şirketlerinde şirketin kendisi
  • şahıs şirketlerinde sermaye olarak emekte koyulabilir, Sermaye şirketlerinde emek sermaye olarak koyulmaz.
  • Sermaye şirketlerinde ortaklar öldüğü zaman şirket faaliyetine devam eder etkilemez, şahıs şirketlerinde ortak ölmesi durumunda şirket faaliyeti sona ermiş olur.
  • şahıs şirketi unvanında ortaklardan birinin adı yazmak zorundadır, sermaye şirketlerinde böyle bir durum söz konusu değil.

Şahıs şirketi giderleri

Hiç fatura kesilmese ve şirket boşta kalsa dahi şirketlerin sabit giderleri mevcuttur. Bu sebeple ne tür şirket açmak istiyorsanız bunu iyi öğrenmeli ve ona göre şirket açmalısınız. şahıs şirketi açmak isteyen kişiler için öncelikle yaşları 29 yaşının altında ise genç girişimcilere devletin vermiş olduğu bir takım teşvikler bulunuyor onları yazalım.

Şahıs şirketi kurmak isteyen gençlere avantajlar

  • 18–29 yaş arası 3 yıl gelir vergisi muafiyeti vardır.( Üst limiti 75.000TL )
  • 18–29 yaş arası ilk bir yıl bağ-kur primi ödemesi yapılmayacaktır. Genç girişimcilerin şirketi kurma aşamasında en çok zorlandığı iki kalemden biridir. Teşvik amaçlı devletimiz 1 yıl BAĞ-KUR Ödemesi almıyor.
  • Yurt dışına hizmet satışı yapanlar için: ( Yazılım v.b.) Katma değer vergisi hesaplanmaz.
  • Yurt dışına hizmet satıyorsanız ( Yazılım-Raporlama-Tasarım v.b. ) % 50 si gelir/kurumlar vergisinden istisnadır.

Genç girişimcilere verilen teşvikleri yazdıktan sonra sabit giderlere geçelim.

Şahıs şirketi aylık giderleri

  • Şahıs şirketleri hiç fatura kesmeler dahi aylık olarak Bağ-Kur ödemesi yapmak zorundalar. 2019 yılı için aylık BAĞ-KUR ödemesi indirimsiz olarak 882TL’dir şahıs şirketi ortakları ise 755TL olmuştur. Şirket sahibi veya ortağı eğer farklı bir mecrada SGK’lı olarak çalışıyorsa BAĞ-KUR primi ödemezler.
  • KDV ve damga vergisi 50TL Civarında
  • 3 ayda bir stopaj vergisi – Bu vergi işçi, kira gideri ve Avukatlık ücretleri gibi giderlere göre belli olur, stopoj kaleminin en büyük yükü kira bedelinin %20’i olmaktadır.
  • Geçici vergi: 3 ayda bir ödenen vergidir. Gelir ve gider kalemleri arasındaki farkın %20’i kadırdır.
  • Hiç fatura kesilmese dahi ödenecek tutarlar içinde, Muhasebe ve maktu ücreti bulunuyor. Bu rakam muhasebeciler arasında farklılık gösterilse de 150-250TL Arasında değişmektedir.
  • yılda bir kez yasal defter tasdik ücreti
  • Varsa meslek kuruluşu ve oda yıllık aidatları

Şahıs şirketi avantajları ve dezavantajları

avantajları:

  • Yasal prosedürdür ve bürokrasi çok daha azdır.
  • şahıs şirketi giderleri diğer şirketlere göre daha az masraflıdır.
  • şahıs şirketi açmak ve kapatmak daha kolaydır.
  • Bireysel olarak hiç ortak gerektirmeden kurulabilir.
  • Şahıs şirketi muhasebecilik giderleri daha azdır.

Dezavantajları:

  • Bankalar ve diğer ticari kuruluşlara karşı daha az prestij sahibidir.
  • Sermaye şirketlerinin vergi dilimi sabit %20 olarak belirlenmiştir, şahıs şirketlerinde yukarıda da belirtiğimiz üzere ciro ve karlılık artıkça vergi dilimi %35 gibi rakamlara kadar çıkmaktadır.

Yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz, şahıs şirketi kurmaya karar verdiniz ve muhasebeci seçimini yaptı iseniz, kendinize bir dükkan bulmanız gerekiyor veya home ofis olarak da kurabilirsiniz. şahıs şirketi kurma işlemi maksimum 1-3 gün içinde tamamlanır ve vergi levhasını almış olursunuz. Eğer hala ne tür şirket kuracağınıza karar vermediyseniz, limited şirket kurmak isteyenler için hazırladığımız çok detaylı LTD ŞTİ Kurma rehberini okumanızı öneririz.

Hala ne tür bir iş yapacağınıza karar vermedi iseniz iş fikirleri kategorisini ziyaret ederek güncel iş fikirleri hakkında detaylı bilgilendirmeleri bulabilirsiniz.