Arı Yetiştiriciliğinden Para Kazanma

tarafından
1412
Arı Yetiştiriciliğinden Para Kazanma

Arıcılık Dünya var olduğu sürece yapılabilecek bir iştir. Arı yetiştiriciliği yaparak sadece para kazanılmaz, Doğaya büyük fayda sağlanır. Bu içerik Merak edenler, ek gelir ya da kalıcı bir kazanç sağlamak isteyen kişiler için önem kazanmaktadır. Günümüz şartlarında alım gücünün azalması, diğer yandan gelirin aynı şekilde artmaması ciddi bir sıkıntı demektir ve farklı gelir yöntemleri önem kazanmaktadır.

Arı yetiştiriciliği işi de bu şekilde değerlendirilebilir. Bu işi yaparak birçok kişi kazanç elde etmektedir. Arı ve arının ürettiği bal satılan mal olarak kazanç getirmektedir.Ancak planlı bir süreç olması önemli bir konudur. Gelişigüzel yapılan hiçbir işlem tam etki vermez. Yani para kazanmak için düzenli olarak devam eden bir çalışma gerekir. Ayrıca üretim de tam sonuç vermeyecektir.

Arı Yetiştiriciliği Nedir

Arıların doğal ortamlarından temizlenmesi ve kafesteki bilimsel yöntemlerle ve modern teknolojik yöntemlerle yetiştirilmesi arıcılık veya arı yetiştiriciliği olarak adlandırılmaktadır. Arılar ülkemizde bol çiçekli bölgelere transfer ettirilerek bölgedeki çiçek polenlerinden alınan verimleri işleyerek bal,polen gibi arıcılık ürünleri üretim şeklidir.  Bilimsel arı çiftçiliği sisteminde bu yöntemde arı kafesleri yapılmaktadır. Bu sistemde tarım arıları arıcılık denir.

Arı yetiştiriciliği nedir nasıl para kazanılır sorusunun en önemli aşaması arı yetiştiriciliği konusunun tanımıdır. Bu işlemleri yapan kişiler, arı kovanlarına sahiptir ve binlerce arı peteklerini yaptıktan sonra kovan içerisinde bal üretir. Bu üretilen balın satışı ile de para kazancı başlar. Sistem genel taslak olarak bu şekilde devam eder. Arı yetiştiricileri şurupla balı artırabilmektedir. Yani daha lezzetli ve satılabilir ballar için bu işlemler yapılır.

Arılar normalde kendilerini kış aylarında beslemek için petekleri hazırlayıp içine bal koyarlar ve bu şekilde beslenirler. Ancak şurup eklemesi ile fazla olan bal da sorun çıkarmaz. Bu şekilde düzenli üretim olduğu zaman işlemler de sonuç verir.

Arıcılık insan hayatı için çok önemlidir!

Arı yetiştiriciliği

Dünyadaki tüm arılar ölür ve yok olursa insanoğlu da çok uzun süre yaşayamaz. Arılar çiçeklerin üremesini, ağaçların meyve yapmasına çok büyük katkı sağlarlar. Dolayısı ile arı yetiştiriciliği yapmak Ülkemizde ve Dünyada büyük önem arz eder. Devletler arı yetiştiricilerine ciddi destekler sağlarlar.

Neden arı yetiştiriciliği yapılmalı? 

Genellikle kovan baldan toplanırken yok edilir. Bu sırada birçok arı ölüyor, bebek arıları ve yumurtaları da hasar görmektedir. Sonuç olarak, arı sayısı günden güne azalmaktadır. Ayrıca Günümüzde, tarlada böcek ilacı kullanmak , arıların sayısı sürekli olarak azalmaktadır. Arıları modern yöntemlerle yetiştirerek arı sayısını artırabiliriz.

Arı yetiştirildiğinde Modern yöntemleri kullanmak çok önemli;

Doğal sistemden bal mumu alırız ama modern arı yetiştirme yöntemlerinde bal mumu mevcut değildir. Bal mumu toplandığında kovan hasarlıdır. Yeni kovan yapmak çok zaman alır. Modern yöntemde kovan sağlam kalır.

Arı kovanından toplandıktan sonra arılar tekrar bal toplayabilirler. Sonuç olarak kısa sürede daha fazla bal elde edebiliriz. Bir çiçekten diğerine sörf yaparken, polen taneleri taşır ve ürün üretimini artırmaya yardımcı olur.

Arı kafesini bir tarla alanının yakınında kurarsanız, hem mahsulün hem de balın üretimini artıracaktır. Arı çiftçiliği bir yazlık endüstrisi olarak düşünülebilir. Ve bu büyük bir istihdam kaynağı olabilir. Kırsal yoksul insanlar için ek bir gelir kaynağı olabilir.

Arıcılık Kar marjı?

arı kovanı

arı yetiştiriciliği

Arı yetiştiriciliği sanıldığı kadar zor bir meslek olmasa da yaptığınız işi severek ve belli tecrübelere kavuşmuş kişilerin yapması daha karlı olacaktır. Arıcılık zamanla işi büyüten ve işi daha iyi yerlere getirebilecek seviyede bilgi sahibi olan kişiler için kazandıran bir iş olabilir.

Kazanç hesabı yapmadan önce şunu belirtmeliyiz ki yapacağınız harcamalar ve arılardan ne kadar fayda alabileceğiniz çok önemlidir. Bilindiği üzere arılarından sadece bal üretimi yaptırılarak gelir elde edilmemektedir. Ayrıca Bal fiyatları çok değişkendir. Üretilen balın kalitesi ve çeşidine göre ballar satılmaktadır. Piyasada 20Tl gibi rakamlara da bal satışı yapılıyorken 1000TL gibi rakamlara da bal satışı yapılabildiğini unutmayın!

Arıcılıkta polen,Propolis Macun,polen,petekli bal veya süzme bal gibi yüzlerce ürün satışı yapılıyor. Arıcılık işinde para kazanabilmek için en önemli faktör müşteriye kaliteli hizmet sunup, gerekli güveni sağlamak son yıllarda ülkemizde Gerek görsel basın, gerekse yazılı basında bal satışı yapan ve insanları kullanan yüzlerce kötü amaçlı firma doğdu ve insanlar bal alırken nereden alırsa alsın şüphe ile yaklaşır duruma geldi.

Bu güvensizlik ortamını kırıp bal satışını daha iyi yapmak ve kaliteli ürünün iyi paralara satabilmek için çok ciddi güven yatırımı yapması gereken yine piyasadaki bu güveni sağlayacak kişiler bal satıcılarından başka kimse değildir.

Arıcılık ne kadar kazandırır?

çiçek üzerinde arı

arıcılık

Satış konusuna aşmış ve belli güveni kazanmış arıcılık işine yeni giriyor olsa da bu güveni rahatça müşterilerine vereceğini düşündüğümüz kişilere için; arıcılık ne kadar kazandırır? sorusuna şöyle bir cevap verebiliriz. Bu meslekte bir yılın emeğini bir kaç ayda toplarsınız. Bir yıl boyunca Arıları bakıp büyütüp çoğaltıp belli ürünleri elde ettikten sonra bir kaç ay içinde bal hasadı yapıp toplayacağınız brüt geliri elde edersiniz. Yıl sonunda brüt 100-120 bin arası brüt geliri rahatlıkla toplayabilirsiniz. Bu kazancın içinde İşçilik,nakliye,üretim sırasındaki diğer harcamaları katarsak yaklaşık olarak net 60-70 bir bu işe odaklanmış kişiler rahatlıkla kazanır.

Ülkemizde asgari ücret 1600Tl gibi bir rakam olduğu düşünüldüğünde aylığa vurduğumuzda 5-6 bin net gelir de hiç azımsanmayacak bir gelir olarak düşünebilirsiniz. Arıcılıkta geliri artıracak en önemli husus ve bizim önerdiğimiz iş seçeneği doğal ürünler ve doğal bal satışı yaparak ilerlemeniz olacaktır.

Arı çiftçiliği işletmesinin kârlılığı, işletmenin büyüklüğünden ve potansiyel ölçek ekonomilerinden etkilenir. Koloni yönetimi ve ürün işlemenin verimliliği de büyük bir etkiye sahiptir. Ürünlerin ve / veya hizmetlerin pazarlanması için açıkça tanımlanmış yollar önemlidir. Talepleri karşılamak için yıl boyunca ve yıldan yıla tutarlı ürün tedarikini sürdürmek bir zorluk olabilir; Çoğu tarım faaliyetleri gibi hava ve mevsim önemli faktörlerdir.

Arıcılık; İş kurma ve büyüme, bir dizi hususu gerektirir: sermaye maliyetleri ve finansın varlığı, kovan sahaları, ekipman, nakliye ve taşıma, tesisler, işleme tesisleri, depolama, personel, yasal gereklilikler, vb. Tipik olarak, verimli bir yarı zamanlı bir Kişi operasyon yaklaşık 150 koloni kadar yönetebilirsiniz. Etkili bir tam zamanlı bir kişi operasyonu yaklaşık olarak 300 koloniyi yönetebilir. Bunun ötesinde, yardım gerekli olacak; 300-800 kolonisi bir ila üç personel gerektirebilir; 800’den fazla koloni daha fazla sayıda personel gerektirecektir. Maliyet, pratiklik, dayanıklılık, ulaşım kolaylığı ve yönetim uygulamalarının etkinliği etkilendiğinden, arı kovanlarının ve yardımcı ekipmanların seçimi ve standardizasyonu önemlidir.

Pratik çalışma Verimliliği en üst düzeye çıkarmak ve mevsimsellikten arınmış yemden en iyi şekilde faydalanmak için arılar sahadan sahaya taşınmak için yaygındır. Buna ek olarak, kara kovan, anzer balı  gibi özel ürünler sadece belirli coğrafi bölgelerde elde edilebilir. Polenleme hizmetleri sağlayan arı çiftçileri için, kovanları verimli bir şekilde hareket ettirme kabiliyeti esastır. Arı çiftçileri verimliliği en üst düzeye çıkarmak ve bazen garip arı kovanı sitelerine erişim sağlamak için özel olarak uyarlanmış araçlar kullanabilirler. İlkbahar ve yaz aylarında önemli bir aktivite oranı açık havada olmakla birlikte, balın verimli ve hijyenik olarak hasat edilmesi ve işlenmesi ve işleme işleminin bir yan ürünü olarak elde edilen balmumu elde etmek önemlidir. Operasyona uygun bir ölçek ve düzenek seviyesine sahip, uygun donanıma sahip bir tesis gereklidir. Tesisler çevre sağlığı gerekliliklerini karşılamalı ve yetkililere kayıtlı olmalıdır. Son ürüne bağlı olarak, balın paketlenmesi veya mum, cila veya kozmetik gibi katma değerli ürünler üretmek için ek tesisler gerekebilir. Arı yetiştiriciliği işinin yasal gereklilikleri karşılaması önemlidir. Veteriner İlaçları Müdürlüğü, Hayvan ve Bitki Sağlığı Kurumu, Çevre Sağlığı, Alım Satım Standartları ve Ülke Gelirlerinin gereksinimlerini karşılamak için iyi kayıt tutma şarttır.

Doğal Bal Satışı Nasıl olmalıdır

Arı yetiştiriciliği nedir nasıl para kazanılır sorusunun en önemli aşaması üretilen balın satılacağı alanların bulunmasıdır. Yani üretim yapmak kovanların olması tek başına yeterli olmayacaktır. Diğer yandan satış platformun iyi hazırlanması hızlı ve devam eden sonuçlar almak için etkilidir. Örneğin kendinize İnternet sitesi açarak doğal bal içerikleri ve ürün satışı yapabilirsiniz. ayrıca bazı sitelerde yer kiralamak ve satış yapmak da mümkündür. Bunun dışında doğrudan somut olarak bazı yerlerle anlaşma yapabilir ve bu şekilde çözüm alabilirsiniz. örneğin kahvaltılık malzemeler satan mandıra benzeri yerlerde bal satışı da kolay olabilir. Doğal ürünlere giderek daha fazla ihtiyaç olduğu için bu ürünleri satarken vurgulanması gereken yer de burası olabilir.

Arı yetiştiriciliği yapmak ile alakalı İnternet üzerinden çok fazla ek bilgi bulabileceğiniz gibi konu altından soru sorarak bilgi almak istediğiniz konuları yazabilirsiniz. Unutmayın, Sorduğunuz sorular bizim için değerlidir.